Omvårdnad för kläder och jeans

Posted by Dr. Emerald Cole Sr. on March 06, 2019
Jeans, Mode

Dina kläder håller mycket längre om du tar väl hand om dem. Det finns exempelvis en anledning varför varje plagg kommer med en fastsydd tvättlapp: den berättar hur du för bästa livslängd ska rengöra plaggen. 

Bra kvalité

Börja med att välja plagg av bra kvalité. Tack vare nätet kan du köpa kläder online i flera prisklasser, utan att förlora god kvalité på plaggen. Läsa gärna om butikens omdömen och recensioner för att få lite mer kött på benen innan du beställer. Du ska också kunna hitta information om företaget, deras värderingar och eventuellt hållbarhetstänk.

Tvätta inte jeansen

En av grunderna när du äger ett par jeans är att tvätta dem så sällan som möjligt. De mår mycket bättre av att vädras mellan gångerna du använder dem. Fläckar kan du tvätta bort i handfatet med tvål eller lite löst tvättmedel i handen. När du väl ska tvätta dina jeanskläder ska du vända dem ut och in och inte tvätta i mer än 30 grader. Använd inget sköljmedel, det förstör fibrerna i jeansen och är skadligt mot miljön.Dagens jeans räknas att hålla i 1,5 år om du använder dem två gånger i veckan. De är slitstarka men inte allas som dåtidens jeans som höll i ur skur. Jeansen förr hade tjockare tyg och höll därmed längre.

Tips för andra plagg

Dina andra plagg är ju komplement till jeansen och ska gärna hålla så länge som möjligt. Därför erbjuder vi några grundtips för dina andra plagg:

  • Behås ska ligga i en tvättpåse för att skydda andra kläder från hakarna
  • Stickade plagg kan med fördel handtvättas om du är orolig för att de ska krympas eller tovas
  • Siden, merinoull och kashmir ska helst handtvättas i ljummet vatten och torka på en plan yta
  • Tygskor går att tvätta men placera ett skoblock i varje när de fortfarande är fuktiga så behåller de storleken och formen