Modetrender 2020

Posted by Dr. Emerald Cole Sr. on June 25, 2020
Mode

Våra kläder är ett sätt för oss att att uttrycka oss på, som kanske säger ännu mer om vilka vi är än våra ord. I likhet med trenderna överlag går modetrenderna idag mot ett mer långsiktigt tänkande, med fokus på hållbarhet och stilrena plagg, som håller säsong efter säsong utan att bli omoderna. Vi väljer gärna ekologiska material, naturmaterial eller återvunna material som bomull, linne, ull och återbrukad polyester. Även second hand är populärt, som köps både på loppmarknader, i allehanda vintagebutiker samt online på sajter som Tradera, Blocket eller Facebooks försäljningssidor. Kort sagt utvecklas det steg för steg en mer medveten konsumtion även inom modevärlden.

En sommar med extra allt

Även om vi som sagt eftersträvar att minska slit och släng-kulturen dyker det regelbundet upp nya modetendenser och stilar att inspireras av, vilket är ganska härligt. För sommaren 2020 syntes det en hel del färg på modeveckornas visningar. Inte enbart en trendfärg utan snarare delar av hela regnbågens palett som gult, lila och grönt, samt även bejakande storblommiga mönster. Det kombinerades ofta med överdimensionerade objekt och detaljer, som puffärmar, armband, halsband och glasögon i retrostil. Plaggen får gärna vara lite större i modellen, till exempel i form av en klassisk kostym, med inspiration från bland annat 1960-, 1970- och 1980-tal.

Klassiska material och stilar

I kontrast till det färgglada extra allt-modet för dam bjuder 2020 också på en återgång till vissa klassiska material och designer. Bland annat kommer läder i olika färger och former tillbaka, inte minst som trendiga shorts av varierande längd och utförande. Denim är en annan stark tendens, som dyker upp i en lång rad av plagg och nyanser. Det kan du bland annat matcha med hantverksinfluerade blusar, tröjor, kaftaner och accessoarer. Eller kanske en snygg bralette eller herrväst? Att investera i något som passar till jeans är ofta ett säkert kort, eftersom det generellt sett har ett stort utbud av användningsområden, både till vardags och fest.